lördag 24 februari 2024

Tema Skola och jobb_ kurs C_ Arbete och utbildning_kurs D_v4

 I tisdags fick eleverna i både kurs C och kurs D diskutera olika egenskaper och svara på frågorna:

  • Vad är du bra på? 
  • Vad har du lätt för?
  • Hur är du som person?
Eleverna i kurs C fick titta på filmen om hur man svarar på frågorna om arbete och skrev om vad de jobbade med i sina hemländer och vad de jobbar med nu. 

Ni fick också tips på hemsidan Framtid.se där du kan hitta information om olika yrken, genomsnittslön, branscher, utbildningar osv.

I torsdags pratade vi om vad Arbetsförmedlingen gör och vilka begrepp kan ingå i ordet "arbetslivet" och "arbetsmiljö". 

Här ligger ett dokument där ni kan läsa olika ord och uttryck som vi har tagit upp under lektionerna.

Ni fick också jobba med dialogen Ska Ellen byta jobb och gjorde övningen med fokus på bisatser.

----
Eleverna i kurs D lyssnade på ett samtal med en kvinna som berättar om sitt jobb som flygvärdinna. Eleverna fick göra en lista över för- och nackdelar som kvinnan tar upp med sitt jobb.

I torsdags jobbade kurs D med sina häften och undrade mer om hur man använder verbformen Perfekt particip.

Som jag har förklarat bildas perfekt particip av supinumformen och böjs beroende på vilket substantiv står efter (en-ord, ett-ord eller substantiv i plural). 

Ändelser -d/-t eller -en får perfekt particip beroende på om det är ett regelbundet verb (verbgrupp 1,2 eller 3, se grammatikrutan i häftet) eller oregelbundet verb (verbgrupp 4 inklusive verb med vokalbyte).

Det är också lite klurigt hur vi omvandlar partikelverb till perfekt particip. Här hittar ni en väldigt bra övning från SFI Peter.

måndag 12 februari 2024

Tema Skola och jobb_Kurs C_ Arbete och utbildning_kurs D_vecka 3

Kurs C ska få jobba i grupper och berätta för varandra vad de är bra på och vad de har lätt för att göra. Se exempelmeningar här.

Titta på filmen Samtal om arbete och skriv om din yrkesbakgrund. Vad jobbade du med i ditt hemland? Hur länge jobbade du med det? Vad jobbar du med nu? Vad vill du jobba med i framtiden?

Ni fick titta på filmen om Egenskaper på arbetsplatsen och lära er flera nya ord. Titta gärna på filmen igen.

Fortsätt träna mer på ord som beskriver olika egenskaper,  gör egna meningar med dessa ord. Fundera på vilka egenskaper tror du är viktigast att ha när man jobbar i Sverige? Jämför med era hemländer.  Vilka egenskaper är viktigast för olika yrken?

Repetera reglerna för ordföljd i meningarna med bisatser: Bisatsinledare och Om en bisats står först.  

Lär dig nya ord och begrepp om arbetslivet. 

Träna mer på dessa ord och träna mer på ordföljd i meningarna med bisatser här.

__________

Kurs D får läsa och arbeta med texten Svensk arbetsplatskultur (du kan också lyssna på texten i Novo, Del 3). 

Läs texten och diskutera gärna svar på följande frågor: Vad brukar man prata om på fikarasten? Vad betyder utvecklingssamtal, APT och platta hierarkier? Jämför era erfarenheter av svenska arbetsplatser. Gör den skriftliga uppgiften på sidan 15 och berätta kort om din erfarenhet av svensk arbetsplats. Mejla mig era texter!

Titta på film om perfekt particip i Novo del 3 och gör övningar i häftet på ss. 16-17.   

Ni kan också repetera fyra verbgrupper och lära er mer om perfekt particip här.

Fortsätt jobba med häftet och läs texten "Cecilia hjälper dig att få ett jobb". Berätta för varandra om era erfarenheter av anställningsintervjuer. 

Klicka på länkarna och titta på filmerna med exempel på hur en bra och dålig arbetsintervju kan gå till. 

fredag 9 februari 2024

Tema Skola och jobb_Kurs C_ Arbete och utbildning_ kurs D_vecka 2

I kurs C pratade vi om vad betyder yrkes- och utbildningsbakgrund, om hur man berättar om sin utbildning och framförallt använder uttrycket "Jag läser/studerar till..." (Jag läste/studerade till...)

Vi läste några texter om personer som berättade om sina utbildningar och jobb. Vi tittade också på filmen om det svenska skolsystemet och lärde oss nya ord och begrepp: förskoleklass, en termin (höst- och vårterminer), en föreläsning, Komvux (Kommunal vuxenutbildning), betyg och skolplikt.

Vi gick igenom olika utbildningsnivåer i Sverige och pratade var man kan studera på gymnasial och eftergymnasial nivå samt skillnaden mellan obligatoriska och frivilliga utbildningsformer.

Se flera exempelmeningar och uttryck som vi jobbade med under veckan genom att klicka på länken här. 

Jag gick igenom resultat från temaprov "Bo och leva" och gav er tips på hur man skapar ett bättre struktur på sin text. 

Exempelvis kan du använda olika bindeord: Först... Det första du ska göra är att... Ett annat tips är... Mitt sista tips är....

 eller 

En fördel med att bo i Åsa är.... En annan bra sak med mitt bostadsområde är.... En nackdel är... Det som är bra med min bostad är... Det som inte är bra är att...

Ni diskuterade också skillnader och likheter mellan skolsystem i Sverige och era hemländer. Här kan ni hitta flera uttryck för jämförelse som ni kan använda: Att jämföra saker på svenska.

I hemläxan fick ni uppgiften att skriva och berätta om sin utbildning.

Hur länge gick du i skolan? Vad gjorde du efter skolan? Vad läste du till? Vad arbetar du med nu? Berätta om dina SFI studier. Hur länge har du studerat SFI? Hur ofta går du i skolan? Vad ska du göra efter SFI?

___________

Kurs D

Eleverna i kurs D fortsatte jobba med sina häften, läste olika platsannonser (ss. 3-4) övade på pluskvamperfekt och futurum preteriti (se ss. 8-10 i häftet och titta på filmerna i Novo. Del 1. Utbildning).

Tänk på att träna på nya ord och begrepp: varaktighet, visstidsanställning, fast anställning, vikariat, tillträde, löneanspråk, löpande rekrytering, bemanningsföretag.

Eleverna diskuterade och jämförde hur man söker jobb i Sverige och i sitt hemland. 

Ni fick i hemläxa att skriva kort om vad ni har diskuterat på ett separat papper och lämna till mig/ mejla. Ni kan skriva och jämföra antingen hur man söker jobb eller utbildningssystem i Sverige och era hemländer. Titta gärna om på filmen Det svenska skolsystemet  och Vad händer efter SFI  för att repetera och lära sig mer om hur utbildningssystemet fungerar i Sverige. 

 Se också ord och uttryck för jämförelse i häftet och  här.


Temavecka 4_Resor_C_Politik_D

  Här finns  ord och uttryck  som vi har gått igenom under veckan.  Titta och lyssna på film Samtal om resan till Sverige. Skriv egna svar ...